Iată, stimați ascultă-cititori, o speță interesantă. Scrisoarea primită pe adresa redacției noastre e puțin cam lungă, așa că o vom sumariza pentru dumneavoastră, mai ales că răspunsul sugerat de către noi este și el o idee mai lung decât de obicei, motiv pentru care preferăm să păstrăm spațiul editorial pentru acela.
În aceste vremuri tulburi fiecare literă contează, motiv pentru care probabil de aceea se mănâncă atâtea. Și, dacă ne mai permiteți încă o divagație, într-un fel, acest caz încununează o trilogie similară cu trilogia dolarilor lui Sergio Lone, așa că vă sugerăm o compilație extrasă din acele filme drept muzică drept acompaniament al lecturii.
Fără altă addenda, așadar, iată situația: ascultătorul nostru, la recomandarea unuia din clienții săi importanți preia un proiect, în egală măsură pentru că avea disponibilitate, că era un potențial scor bun și pentru a nu implica acel client într-un act de refuz. Proiectul era pentru o importantă clinică dentară (să le zicem Clinicile Țepeleanu) cu sedii presărate inclusiv prin centrul Capitalei, preluată de curând de către un alt lanț, și mai important, de clinici private.
Omul de legătură pentru proiectul acesta să zicem că se numea Niznai, iar proiectul în sine presupunea preluarea datelor dintr-un sistem folosit de clinica respectivă pentru facturare, gestionare clienți și alte asemenea (să-l denumim Somesoft), în sistemul dezvoltat și vândut de clientul care a pus la cale combinația (să-i zicem N).
A existat un document în care se descriau procesele ce trebuiau urmate și implementate, iar pe baza acelui document s-au stabilit două faze de lucru. Prima trebuia făcută, a doua a rămas pentru cândva, într-un viitor ulterior. A fost ofertată prima fază, însă Niznai a susținut că de fapt trebuiau ofertate ambele, însă, evident, ascultătorul nostru i-a zis ca sub nicio formă nu se pot face ambele pentru prețul oferit.
S-a ajuns, deci, la un nou cost și au apărut două versiuni de contract: una cu prețul vechi, urmând a recupera diferența din alte proiecte, iar cealaltă cu scorul real. Cum timpul era esențial, partea contractuala a fost ignorată întrucâtva și a fost abordată, ferm și final, abia înainte de livrarea proiectului, când trebuia instalat pe un mediu de testare.
Din acel punct, Tepeleanu a păstrat radio-slience, cu singură excepție, Niznai scriind că prețul dat de furnizorul serviciilor necesare instalării (care pentru ascultătorul nostru era clientul de care am amintit) era cam exagerat. La trei luni după acest moment, Niznai fiind pus pe făraș, Țepeleanu a revenit printr-un nou manager de proiect, doamna sau domnișoara (sau dracu-s-o pieptene) Alandală, prin care era rugat să caute și să trimită corespondența purtată cu Niznai, pentru a relua proiectul.
Și astfel, sub mențiunea faptului că știe că totuși a fost fraier să continue lucrul fără un contract, tovarășul nostru ne-ntreabă ce-ar putea răspunde unor asemenea agarici de lux. Păi, teteo, depinde, dacă vrei să spui lucrurilor pe nume, adică să nu te mai bagi într-o situație în care să muncești și mai mult pe intenții bune și scrisori în romgleză, mai ales stând în ședințe fără sfârșit, zic să le scrii cam ce mi-ai scris mie:
Bună Alandală,
Personal sunt surprins să aud vești de la voi: după ce am stabilit că vom instala un demo, n-ați mai dat niciun semn, deci am trecut acest proiect la categoria țepe și l-am tras pe linie moartă.
O să fie destul de dificil de reluat, dar am să redau mai jos istoria și starea curentă, din toate punctele de vedere și rămâne să decideți cum veți aborda problema.
Introducere
După cum știi, proiectul presupune preluarea datelor din Somesoft în societățile pe care clinica Țepeleanu le gestionează în instanța sa de N.
În acest scop, am avut un document de la Niznai prin care se descriau procesele.
Înțelegerea mea e că nu mai e întru totul actual tot ce scrie acolo, dar, în orice caz, e un punct de pornire și, în caz că nu-l ai încă, ți-l atașez.
Pe baza acelui document s-au stabilit două faze, dupa cum urmează:
Faza 1 – Niște task-uri
Faza 2 – Alte task-uri
Faza 1 a fost agreată pentru început și executată.
Faza 2 încă nu are un orizont de timp așa că, în cererea de ofertare am luat în calcul doar Faza 1, în valoare de 12000 Ducați.
Înțeleg că acest cost a fost acceptat și de Țepeleanu.
Aspecte contractuale
Problema e că Niznai a susținut că de fapt trebuiau ofertate ambele faze și i-am zis că sub nicio formă nu se pot face ambele cu 12000 de Ducați. Am ajuns la un nou cost, de 22000 Ducați, care nu știu dacă a fost vreodată supus discuției, așa că în final i-am trimis lui Niznai două variante de contract: una de 12000, urmând a recupera costul pe alte proiecte, una de 22000 Ducați.
Este și vina mea aici că m-am mișcat mai greu cu contractul, însă am socotit că este esențial să avansăm proiectul. L-am trimis, deci, abia la final. Bref e că, odată ce am trimis cele două variante de contract, nu am mai primit nicun răspuns, deci, nu avem niciun contract semnat.
Ținând cont de toate acestea, acum este pe masă doar varianta de 22000 Ducați (variantele trimise anterior sunt, deci, nule) pentru că, dacă nu pot avea un orizont de timp pentru proiectele agreate (cum e acesta), cu siguranță nu pot avea un orizont de timp pentru proiectele care nici măcar nu au fost puse pe masă.
În plus, din cauza situației economice actuale pot menține acest preț doar până la 31 Decembrie 2400 și doar în condițiile în care:
a) se parafează contractul și
b) se achită 80% din valoarea acestuia, având în vedere că totuși lucrarea a fost executată
c) nu se aduce niciun fel de modificare fluxului curent
După această dată, costul proiectului va crește cu minim 35%, în funcție de momentul în care va fi stabilită o înțelegere. Îmi e greu să fac acum o previziune fermă de cost, dar poți lua acest procent drept un reper.
Starea curentă
În momentul de față execuția Fazei 1 este încheiată și i-am trimis lui Niznai inclusiv cerințele pentru mediul de test, redate verbatim mai jos (n.r. înlăturate aici pentru brevitate). În plus, i-am trimis o serie de rutine ce trebuie instalate pe bazele de date corespunzătoare societăților voastre de așa natură încât nu sunt înlăturate la update-uri ulterioare ale N.
Înțeleg că DB este în găzuită-n cloud la N, deci aceasta e răspunderea lor. Nu am să reatașez acum aceste rutine, din două motive: mai întâi că nu avem totuși o înțelegere parafată, apoi că oricum întrevăd necesitatea modificării lor din cauza unor inconsistențe interne ale N Server.
Mai înțeleg de la Niznai că metodele web service ce trebuiau licențiate în plus au fost ofertate de către N la 5000 Ducați. Nu știu dacă Țepeleanu a aprobat acest cost.
Mai departe
Reluarea proiectului și livrarea sa este condiționată de stabilirea înțelegerii contractuale, deci înainte de orice altceva, trebuie ca Țepeleanu să aprobe aceste costuri. Estimez că disponbilitatea mea este începând cu 1 februarie, asta din ce văd acum, dar, desigur, nu o pot garanta. Între timp, se poate aranja un demo, pentru care-aș avea un interval de o oră săptămâna viitoare, desigur, cu asigurarea disponibilității prealabile a endpoint-urilor de la Somesoft.
Multumesc.
PS. Îți trimit doar ție acest e-email și rămâne decizia ta cu cine discuți mai departe.
E un subiect destul de sensibil încât să reclame o altă abordare decât reply all :).
Sărbători fericite și week-end plăcut.