Trusa de prim ajutor

Era pe când, vorba poveștii, se potcovea puricele la un picior cu nouăzeci și nouă de oca fier, iar Taica doar un băiet, când a-ncălecat pe bicicletă și-a trecut Transfăgărășanul. Avea Taica atunci un rucsac, mai mare mândria, verde brotac, multă vreme a ținut; și un sac de dormit călduros și un cort încăpător ca o biserică, ambele nou-nouțe…

Însă, ce nu avea Taica avea să se dovedească mai important, căci, a treia zi dupa scripturi, trezindu-se în Cârțișoara, s-a văzut robul unei diarei bicisnice din cauza căreia a ținut rahatul șir până la Făgăraș unde, prin simpla intrare într-o farmacie și achiziționare de Imodium, a trecut.

Să fi fost apa de izvor cu care Tăicuța nu era încă obișinuit, să fi fost ceva-n mâncare sau poate efortul… cine știe? Cert e că să tragi cu pușca n-ai fi găsit o pastilă și, astfel, la fiecare șase kilometri-ntre Cârțișoara și Făgăraș e câte un mic monument maro care atestă importanța unei mici rezerve medicale de avut în rucsac în orice-mprejurare.

Și Tăicuța nu știe altii cum sunt, dar el unul și-a tras ce-nvățăminte erau de tras dintr-o astfel de-ntâmplare de căcat și-acum e-n măsură să vă spună cam ce e ok să aveți la voi când plecați în vreo excursie, pe munte sau aiurea, fie cu bicicleta, mașina sau pe jos.

Folia de supraviețuire și fașele încălzitoare

Folia de supraviețuire și fașele încălzitoare

Folia de supraviețuire

Așadar, în primul și-n primul rând, e nevoie de-o folie de supraviețuire: este, în adevăratul sens al cuvântului, o folie de plastic, cu două fețe metalice: una argintie și una aurie. Când partea argintie este spre corp, menține o bună parte din căldura corpului, iar când e-n exterior, împrăștie căldura din afară, spre exemplu, cea solară.

Lesne de-nțeles, deci, de ce-am început cu acest articol: nu-i mare sacrificiu să-l cumperi, nu-i mare caznă să-l cari după tine, dar îți crește șansele de-a scăpa sănătos din situații delicate, chiar dacă nu-ți oferă vreun soi de confort. Și, ca un sfat nesolicitat, nu fi mârlan și nu te baza pe ea ca mijloc principal de bivuac, fără să fie vreo situație de urgență, atunci când mai ești și cu alții: face o hărmălaie îngrozitoare de foșnete și riști să termini noaptea cu jumătate din dinții cu care-ai început-o.

Sacul de bivuac similar foliei de supraviețuire

Sacul de bivuac similar foliei de supraviețuire

Ca o completare, există și niște saci de bivuac dintr-un material asemănător, cum se poate vedea și-n poză: e mai mic decât doi pumni puși unul lână altul, ușor de cărat și de depozitat. Eu le am la mine-n permanență pe ambele. Exemplu, aici: LACD – Bivy Bag Super Light.

Trusa propriu-zisă

Cam așa arată împachetată o astfel de trusă

Cam așa arată împachetată o astfel de trusă

Trusa propriu-zisă trebuie să acopere patru aspecte principale:

  • lucruri cu care să poți steriliza și pansa răni: fașe sterile, pansamente autoadezive, leucoplast sau plase de legat, apă oxigenată, betadină – lichidă sau unguent, spirt sau rivanol;
  • medicamente pentru nevoi imediate: analgezice și antiinflamatoare (ketonal, aspirină – foarte bună pentru durerile de buci, atunci când călărești mult pe bicicletă, ibuprofen, antinevralgic), leacuri anti-excursie-de-căcat (furazolidon, imodium, smecta etc.), ceva pentru răspuns imediat la un început de răceală, gen paracetamol sau derivate;
  • suplimente alimentare: sărurile de rehidratare (deshidratarea e un fenomen pervers, în sensul că n-o prea simți dinainte, uneori abia a doua zi, iar semnele pot fi puse lejer pe seama oboselii: amețeală, dureri de cap, imposibilitatea de concentrare, somnolență etc., dar poate fi lejer prevenită cu obiceiul de a lua de câteva ori pe zi sau măcar seara, câte un plic sau o pastilă de astfel de săruri), chestiile clasice (calciu, magneziu, zinc, vitamine – B, D, C), pastile de sterilizare a apei (în cază că nu este certă calitatea apei, poate fi sterilizată cu pastilele de care vorbesc, care se dizolvă în apă și se lasă un timp oarecare, de obicei 30 de minute; pentru filtrare, puteți lua la voi niște tampoane – exact, ACELE tampoane);
  • protecție și igienă primară: fașe încălzitoare (sunt niște fașe care, odată desfăcute, degajă căldură câteva ore bune), cremă solară, săpunel, gel igienizat de mâini etc.
Conținutul desfășurat

Conținutul desfășurat

S-au strâns destule, știu, la fel cum știu că nu e tocmai ușor să renunți la suficient spațiu în bagaj încât să poți căra tot pomelnicul de lucruri de mai sus. Mai e și problema că trebuie reîmprospătată anual, mai ales medicamentele și suplimentele, dar e musai de avut.

În sfârșit, dacă tot o luați, e bine s-o dimensionați mai degrabă să prisosească, pentru c-am constatat de multe ori că mai trebuie și pentru alții, care, ori că nu știu ce le trebuie, ori că nu vor să care, nu au la ei un atare kit, sau au doar un minim gen folie de supraviețuire.