Noi pentru voi stăm ca mortu’n păpușoi

În pandemie circula cu forța un șlagăr foarte popular – Noi pentru voi, nu știu dacă-l mai țineți minte. A fost folosit drept coloană sonoră inclusiv pentru obligația de-a purta mască-n aer liber, iar unii au fost amendați că n-o purtau singuri pe stradă fiind. Sănătatea publică înainte de toate. Mai țineți minte ce mult îi păsa statului de-onor plătitorii de taxe, ce competenți erau doctorii și cum aveau numai certitudini? A fost perioadă de aur pentru serviciile publice.

Ce atâta jale?

Ce atâta jale?

Este absolut necesar să menționăm asta pentru că diversele organe administrative aparent n-au nicio problemă cu cetățenii săi care conviețuiesc mai bine de o săptămână cu un mort în descompunere și n-au nicio rezervă să-i lase să se-ntoarne slobozi acasă fără să-și pună-ntrebarea că poate e ceva în neregulă cu ei.

Situația delicată la care mă refer s-a petrecut chiar… două etaje mai jos de mine, protagoniștii fiind un cuplu de bătrâni care oricum creau tot felul de probleme. Ultima ispravă, pentru care am și sesizat miliția la momentul respectiv a fost împrăștierea unui amestec de urină și ulei cu scopul de-a alunga spiritele rele din casa unui vecin, respectiv de-a le-mpiedica să intre-n propria lor casă. Ispravă care, evident, s-a soluționat cu „n-avem ce face, ne chemați și-om veni„.

Derulând în prezent, acum trei zile a-nceput să miroasă urât pe scară, chiar și pentru nasul meu. Ieri a devenit de-a dreptul insuportabil și, cel mai ciudat, la parter nu prea se simțea, ci de la etajul 1 în sus, deci slabe șanse să fie de la subsol. Ne-am sfătuit, am localizat mirosul în dreptul ușii lor și, în cele din urmă, am chemat iar miliția.

Au spart ușa cu ajutorul pompierilor și l-au găsit pe soț mort, intrat în putrefacție, acoperit cu niște pături, iar baba lipsă. Două persoane care-au intrat deodată cu dânșii au povestit că era lovit în cap și-avea gâtul tăiat.

Desigur, afară de-aceste declarații n-avem probe aici, dar poate că e relevant, pentru c-au mai relatat doi vecini că, în urmă cu zece zile, noaptea, au răzbătut din apartament niște zgomote de lovituri, ceea ce s-ar potrivit și cu intervalul de timp în care soții n-au mai fost văzuți conform programului lor imperturbabil.

Ce-or fi constatat, ce n-or fi constatat cei de la criminalistică ori IML, însă umblă vorba că nu lovituri cauzatoare de moarte și astăzi dimineață baba a fost lăsată slobodă și s-a-ntors acasă. Ori, la cum văd eu lucrurile… dacă a stat cu un cadavru putred în casă atât cât a stat, ori e făptașa și l-a tăinuit, ori e suficient de sucită încât să viețuiască bine mersi-n asemenea condiții.

Nu știu în ce caz este ancheta, care este încadrarea (versus ce se zvonește), dacă este corectă sau dacă au mușamalizat tot pentru a nu se mai complica pentru o amărâtă, însă oricum ai da-o tot au izbit-o de gard. Pentru că, nu-i așa, nu prezintă un pericol social. Ba mai mult, la 112 ne amenință că dacă mai sunăm mai încasăm și-o amendă pentru deranjarea organului. Poate pentru că încă n-au toate datele colectate de la utilizatorii de terminale și de-aceea nu pot interveni corespunzător, cine știe.