Cu bicicleta pe trenurile CFR-ului

De ce e România altfel? O întrebare ce inevitabil mă scutură din amorțeala dimineților de week-end în care încerc să-mi negociez, chiar și pe șest când situația o cere, privilegiul de-a mă sui în tren însoțit de bicicletă. Există, evident, un regulament în acest sens, însă este cel mult echivoc, ca să nu mai amintesc de faptul că practica l-a demontat punct cu punct în repetate rânduri.

Desigur, tocmai această lipsă de coerență a dus la întâmplări care au transformat o banală călătorie într-una memorabilă, dar încă nu reușesc să înțeleg de ce a merge cu bicicleta pe tren este considerată și acum o erezie.

P1050350

R3001 – facilități de transportare a de bicicletelor pe tren

La casa de bilete și mica înțelegere din tren

Aventura începe încă de la ghișeu, acolo unde nu știi niciodată ce se va întâmpla: se poate foarte bine să primești bilet la un tren fără vagon special, la fel cum se poate să nu ți se elibereze unul atunci când un astfel de vagon există.

De ce? Păi, computer says NO! În afară de asta, ține și de capacitatea de convingere a fiecăruia, dar mai mult de bunăvoința casierei, cele care o manifestă fiind mai degrabă niște excentricități ale unui sistem care tolerează dezinteresul, obrazul gros și lipsa unei instruiri corespunzătoare.

Așadar, de multe ori, celui care dorește să-și transporte bicicleta pe tren nu-i rămâne decât să parlamenteze cu Cerberul purtător de chipiu sau să-i prezinte niște bilete speciale, emise chiar de Banca Națională a României. Iată o mostră:

Emiterea biletelor de bicicletă a fost externalizată către BNR

Când banii vorbesc, oamenii ascultă și tac. Iar când banii tac, oamenii surzesc și încep să vocifereze – cine e curios, să încerce doar să își susțină drepturile cu regulamentul în mână. Reacțiile sunt foarte interesante, specifice până la urmă celui căruia buzunarul tocmai i-a fost privat de un câștig pe care el îl consideră legitim. Spre exemplu, întorcându-mă de la Orșova anul trecut, am fost amenințat că voi fi dat jos din tren și predat poliției.

Cu toate acestea, nu te poți sui pur și simplu în tren și să arunci cu banii. În primul rând, trebuie să știi cu cât să arunci. Aici e simplu – nu mai mult decât suma plătită dacă s-ar cumpăra biletul real în tren, ori acesta este maxim 30 de lei.

Mai sensibilă e problema înmânării: cum? el să ia șpagă?! de obicei nu face asta, dar treacă de la el, că doar vrea să te ajute. Alții, însă, lasă fățărnicia inutilă și grețoasă deoparte și-și cer direct tainul. Măcar atât.

Tetris cu bicicleta

CFR Călători dispune de puține vagoane speciale – opt după ultima numărătoare, dar nu cred că sunt nici măcar atâtea. Pe cale de consecință, rămân multe rute neacoperite. În aceste cazuri este nevoie de o inventivitate deja proverbială pentru a aranja bicicleta astfel încât să-i deranjeze cât mai puțin pe ceilalți.

Toate soluțiile pornesc, însă, ori de la demontarea roții din față, ori de la întoarcerea ghidonului de-a lungul cadrului. Iată câteva exemple.

La extreme

De departe cele mai bune locuri unde poți pune o bicicletă sunt capetele trenului – ori la primul vagon, ori la ultimul vagon. De obicei încap două biciclete – la nevoie trei sau patru, dacă se pot așeza cumva una peste alta.

În drum spre Vatra Dornei

Aceeași soluție funcționează și atunci când garnitura are interpuse câteva cușete, întrucât trecerea dintre un vagon clasă și o cușetă este de obicei blocată.

Între două chiar nu plouă

Spațiul dintre două vagoane poate fi folosit atunci când trecerea între ele este oprită. Astfel, bicicleta poate fi așezată pe verticală, sprijinindu-se de pereți. Trebuie, evident, asigurată cu un antifurt, sau ceva de genul.

P1060593

Venind dinspre Cluj, într-un tren hiperaglomerat

Cascadoria asta oferă și o oarecare siguranță, deoarece e nevoie de ceva dexteritate pentru a scoate bicicleta de acolo.

A fi sau a nu fi bagaj

Cele mai aprinse contre le-am avut pe marginea legitimității bicicletei ca bagaj, atunci când este demontată. Argumentul susținut mecanic de controlori este că nu încape în spațiul dedicat pentru bagaje. Ce-i drept, așa este.

Pe de altă parte, nici valizele înșirate pe coridor nu încap acolo. Să mai spun că mi s-a povestit cum cineva s-a urcat nestingherit cu o mașină de spălat în tren? Dar divaghez. Iată despre ce e vorba:

Foto surprinsă într-un tren în drum spre Dobrogea

Instantaneul de mai sus nu îmi aparține (mulțumesc Ortansa!), însă am râs de m-am crăcănat când am văzut că în sfârșit cineva le-a dat un bobârnac moral peste băscălie. Mă mir cum de nu mi-a dat prin cap așa ceva :D.

Așadar domnilor, poftiți în vagoane! Călătoria va fi, dacă nu plăcută, măcar antrenantă ;)!

6 comentarii la articolul “Cu bicicleta pe trenurile CFR-ului

 1. Ame

  Imi plac divagatiile. Si mai ales dicutiile cu controlorii. Sa revina la vagonul postal, asa cum era odata. Acolo intra si masina de spalat si bicicleta, asa se rezolva problemele create de ei.

  1. Avatar photoAlex Boia Autorul articolului

   Tare bine ar fi. Nici n-ar trebui să aibă loc special, ci doar să ai garanția că nu ajung morman la destinație. Altfel, n-am mai văzut vagon de poștă de vreo 20 de ani.

 2. Adi Petrescu

  M-am regăsit întru totul în articolul tău și, enervat o dată în plus de situația descrisă, am decis să-ți răspund. Îți răspund cu un articol similar, însă despre condițiile de transport ale bicicletelor în trenurile din Belgia. Doar așa… de dragul comparației. 🙂

  Îl găsești aici: Cu bicicleta în trenurile din Belgia

 3. Dr2005

  Bilet de bicicleta trebuie sa vanda toti operatorii, inclusiv CFR Calatori. Acel ,,nu ma lasa calculatorul” e un mesaj care spune ceva de genul ,,Tren fara vagon de biciclete, doriti sa continuati?”. Evident, 90% din casiere apasa pe nu si incepe povestea, era sa pierd un tren din cauza asta (7 minute pentru un bilet, cand nu era nimeni in fata mea). Biletele de bicicleta oricum se emit manual (tanti de la ghiseu introduce ea manual in calculator datele biletului de calatorie caruia i se ataseaza cel de bicicleta, operatiune consumatoare de timp).
  Serviciul de vagoane de bagaj si posta a fost privatizat. La o luna dupa privatizare, arabul a vandut totul la fier vechi si s-a carat inapoi la el acasa.
  Transportul a 26 biciclete cu trenul: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=544780328941818&set=a.544780232275161.1073741838.100002295665830&type=3&theater Casiera s-a dus la sefa de tura sa o intrebe daca poate da atatea bilete la un tren (22 bilete au fost cumparate impreuna, ceilalti si-au luat biletul separat) :)) Achizitia si plata lor au durat aproape 25 de minute, pentru ca biletele de bicicleta nu se pot cumpara de la automat.

  Pusul bicicletei intre vagoane nu e recomandat… acolo ai un burduf de cauciuc care ,,izoleaza” trecerea de exterior. Daca burduful e slabit/rupt, risti sa pierzi bicla pe acolo.

  1. Avatar photoAlex Boia Autorul articolului

   Păi nu am sprijnit-o de burduf, ci între părțile metalice. Bașca faptul că am legat-o de ușă. Am dormit ca un prunc apoi de la Cluj la București. Pe jos, pe hol :))

Comentariile nu sunt activate