Frânturi de Mestecăniș

20 Iulie 2013. Ora 06:30 dimineața. La ora aceea, Bucureștiul încă behăia de căldură, dar noi dârdâiam în frigul Mestecănișului, în drum spre Vatra Dornei. Afară au fost sub 8 grade și cum n-am reușit să adorm, am profitat de ocazie și am furat câteva cadre în timp ce trenul se împleticea pe serpentine.

N-a fost o dimineață bună pentru fotografiat, din cauza ceții, iar frigul m-a împiedicat să stau prea mult spânzurat pe fereastra vagnonului. De asemenea, am lăsat aparatul de fotografiat acasă, iar acum mă căiesc, pentru că a plimbarea a fost un adevărat răsfăț.

IMG_20130720_062612

Vorbesc aici de linia 502, care face legătura între Suceava, Vatra Dornei și Ilva Mică, fiind una din vedetele rețelei feroviare din România. Pentru acest lucru trebuie să le mulțumim deopotrivă imperiului Austro-Ungar și regimului comunist. Primului pentru că a dat în folosință linia în 1902, iar ultimului pentru că a electrificat-o integral și a dublat-o între Pojorâta și Iacobeni. De altfel, între aceste două puncte am reușit să fac și puținele poze pe care le am.

În tren, liniște. Nu au fost mulți călători, iar cei care nu au coborât la Suceava ori moțăiau, ori sforăiau. Lângă mine, un tată CFR-ist îi explica fiului cum tunelul Mestecăniș este cel mai mare din țară. Este, ce-i drept, o construcție impresionantă, lung de 1647 de metri, dar nici nu se compară cu tunelul de la Teliu, dintre Brașov și Întorsura Buzăului. Acela are 4369 de metri și e construit pentru cale dublă. O minunăție și nu alta.

IMG_20130720_062850

Viteza a fost bună, ținând cont de profilul traseului. Chiar mai bună decât pe sectorul dintre Predeal și Brașov, având multe zone de viteză stabilă. Până în Pojorâta, însă, au fost câteva limitări babane, coborând până la 30km/oră.

Ajunși în gara Vatra Dornei-Băi, ne-am mișcat repede deoarece oprirea n-a fost lungă – gara nu are decât o singură linie, iar trenul a fost nevoit să rebruseze pentru a face loc următorului.

Referințe

Calea ferată Câmpulung Moldovenesc–Vatra Dornei

Despre secția 502 pe forumtrenuri.com

2 comentarii la articolul “Frânturi de Mestecăniș

  1. Noemi

    Deci ai filmat cu telefonul? :-)) Am mers și eu cu trenul la Vatra Dornei, dar noaptea, la cușetă, când am fost în Munții Călimani. Ce vreme am prins și noi de 1 Decembrie…

    1. Avatar photoAlex Boia Autorul articolului

      Da, dar l-am editat 😀 Umblat pe la saturație pe ici pe colo. Și pe la contrast

Comentariile nu sunt activate