Acum că managerii de proiect au găsit modalitatea de-a gestiona proiectele și echipele astfel încât să fie totul livrat la timp și, bien sûr, la cheie, a mai rămas un singur lucru de făcut: poliția șirurilor de caractere pentru a asigura un limbaj incluziv (???) astfel încât nimeni, nicicând, nicăieri să nu se simtă lezat în naturelul său simțitor.
Iaca prieteni, fidel cu proverbul pisica, de n-are treabă, se linge-n cur și-și face rană, există o unealtă care ajută le nouveau prolétariat la-mplinirea acestui deziderat. Este vorba de (in)utilitarul woke, un util asistent în procesul de samokritika, cu care [mai ales] toți cei din Sovietul de la Bruxelles suntem datori.
Ideea de bază e simplă: îți scanează directorul și, pe baza unor liste aprobate de Ministerul Iubirii, se detectează infracțiunile (adică fraze sau cuvinte ofensatoare) și se sugerează înlocuiri. Lista standard poate fi, desigur, înlocuită cu alta aprobată de forurile conducătoare ale organizației care aspiră la incluzivitate (???), fie că-i vorba de cote de țigani, muieri sau… jugularea nefericirii prin vaporizarea cuvintelor ofensatoare.
Pe lângă sila pe care-o manifest față de paramecii ăștia care cred că lumea e doar la o reglementare distanță de fericirea absolută, în timp ce-nfierează compulsiv pornirile generale umane drept extremă-dreaptă, am fost totuși curios să văz cam cât de neincluzive (???) (sic!) sunt proiectele la care lucrez eu. Ca atare, afară de-a face o sugestie de internare la unul din resort-urile Bălăceanca, Socola sau Burghölzli, nu am de gând să fac vreo recenzie, ci doar caterincă.
Rezultatele au fost dezamăgitoare, mă așteptam la conținut mult mai ofensator. Orișicât, iată ce am obținut. În primul rând, am rulat pe WP Trip Summary și s-a luat de mine pe teme de blacklist, dummy și whitelist, oarecum în ton cu apucăturile celor ce-au cap doar cât să nu le plouă-n gât:
În plus, ca noutate absolută, m-a tras de urechi pe motiv că și sanity e insensibil și că, viața fiind complicată și-având multe aspecte, să folosesc una din variantele aprobate de Partid: confidence, quick check, coherence check. Coherence? Na-ți-o frântă că ți-am dres-o! Mie mi se pare și ăsta insensibil. Ce te faci?
Dar să mai scanăm un proiect, unul dezvoltat pentru un client pe Magento 2.3. Pe lângă obișnuitele avertizări despre liste de negri și liste de albi, avem și ceva referințe la sclavie: `Slave` may be insensitive, use `follower`, `replica`, `standby` instead (error) expect(element(by.id(‘checkSlave’)).getAttribute(‘checked’)).toBeTruthy();.
Și restul proiectelor se-nvârt prin aceleași categorii de lezmajestăți sancționabile cu pedeapsa capitală. Înainte de-a închide, însă, haideți să vedem cum se vede woke pe el însuși: