Traseul pe care ni-l propusesem încă din martie pentru toamna lui 2011 presupunea parcurgerea întregului traseu al Dunării, pe malul românesc, de la Baziaș la Tulcea.
După ce am analizat mai multe variante de traseu ne-am hotarât asupra celei care pornește de la Reșița și care cuprinde următoarele etape:
– Reșița – Anina;
– Anina – Oravița: cel mai vechi traseu feroviar montan din țară, parcurs, evident, cu trenul;
– Oravita – Nicolinț – Năidaș – Socol – Baziaș: încadrarea pe traseul propus;
– Baziaș – Drobeta Turnu Severin: parcurgerea defileului Dunării;
– Drobeta Turnu Severin – Călărași: plimbare lejeră prin sudul Câmpiei Române;
– Călărași – Cernavodă – Capidava – Tulcea: vestul Dobrogei, ținând malul drept al Dunării.
Pentru înnoptare cortul a fost optiunea principală, însă am plecat pregătiți și pentru cazurile în care, din diverse motive, am fi fost nevoiți să ne cazăm la o pensiune sau un hotel.
Ne-am propus să terminăm traseul în 9 zile, timp care deși părea suficient în calculele noastre inițiale, s-a dovedit în realitate a fi mai scurt cu 3 zile decât am fi avut nevoie.
Cu aceste planuri schițate în minte și înarmați cu mult entuziasm, o harta rutieră și câteva informații găsite pe internet, am plecat vineri, 23 septembrie 2011 spre Reșița, luând rapidul de 22:45.
Socoteala de-acasă…
Am ajuns în Reșița după o noapte întreagă nedormită, cu o întârziere de 40 de minute, întârziere care a făcut ca planurile noastre pentru ziua respectivă să devină inutile: ne doream să ajungem în Anina la timp pentru a prinde primul tren spre Oravița și, de acolo, să putem ajunge în aceeași zi la Baziaș.
Nu a fost să fie, astfel că, după un drum de 3 ore până la Anina ne-am îmbarcat în cel de-al doilea tren spre Oravița, unde am ajuns în jur de ora 19. Răpuși de oboseală, am tras la pensiunea Pajura, unde cei de la recepție au fost foarte amabili și ne-au permis să ne legăm bicicletele în sala de mese.
În ciuda oboselii acumulate pe drum, a fost zi superbă, cu o vreme pe măsură, în care cireașa de pe tort a fost pusă de peisajele fabuloase de pe linia Anina – Oravița.