Scrisori de pe front

Am găsit recent două scrisori, mă rog, cărți poștale, din Al Doilea Război Mondial, trimise acasă de un om oarecare, din Batalionul II, Regimentul Vlașca Nr. 5. Nu știu exact de unde, cel mai probabil din Transnistria, având în vedere că poartă mențiunea unui oficiu al armatei din Duboșari (actualmente Dubăsari sau Dubossary).

12 Decembrie 1941

Dragă Cumnate

Veți ști cu toți că eu sunt sănătos, dar nu știu despre voi nimic. De mama mia scris Costică de la Bucu. Dragă cumnate te rog dacă vrei, și chiar te și oblig pentru prima oară în viața mea, fă tot posibilul și scriei lui Nenea Pandele la P. Olt, lui Anghel la Periș sau într-un caz, lui  Papa la Oshor (Roșiori, poate?), ca să facă rost de bani de suma de lei 8000 (opt mii) și fie prin poștă, fie dacă găsește vre o ocazie săi trimită la mine iar de nu mie la (???) Comandant Of. Bat. 2 din Reg. 5 art. of. poștal militar 42.

Căci Nene Costică știe și  chiar (???) dta  dece îmi trebuiește acești bani. Căci dacă nu am deschis ochii sau ma urmărit răul, acum trebuie să deschid punga și la prima ocazie ce voi veni  acasă am să îi dau înapoi.  Te rog spune acasă că sunt sănătos și o duc bine. Restul cred că ai înțeles.

Caterina și copii sunt sănătoși, cu școala cum o duc? Pe Maria ai dato la cursul superior sau nu, așa după cum era vorba? Te rog deci încă o dată să mă servești ca și până acum. Căci bunul Dzeu ar ști să ne aibă în grijă. Vă spun multă sănătate și aștept răspuns.

Al vostru frate și cumnat,
Sandu.

21 Decembrie 1941

Dragă Anghele,

Eu sunt bine după cum cred că va anunțat Manolache (?). Te rog și pe tine ca și pe Pandele tot ceea ce Cumnatu (?) Costică are să vă spună de Sărbători. Petrecere frumoasă și m.(ulte) salutări lui Ioni de la mine.

Al tău frate,
Sandu

Prima carte poștală e semnată cu gradul de caporal, a doua cu gradul de soldat. Ori a fost o scăpare, ori problema pentru care avea nevoie de bani i-a adus după sine și degradarea. Dar asta n-a mai avut mare importanță, căci, la scurt timp după aceasta, omul nostru a pierit pe front.