Unde poți face glume nesărate

Cum nevastă-mea nu a fost chiar dată pe spate de salină, i-am promis că totuși am s-o dau pe spate mai târziu în cameră, însă, dacă tot ne-a rămas liberă și disponibilă o bună parte din amiază, să dăm o raită pe deasupra salinei, adică prin jurul dealului de sare din Praid, care stă ca o insulă între pârâul Corund, Târnava Mică și cele două drumuri naționale care se-ntretaie pe-acolo.

Canionul Corund

Canionul Corund

Dintr-o cochetărie spontană, când am făcut bagajul pentru drum, nu mi-am mai luat și echipamentul de drumeție la mine, cum fac de obicei, pentru a putea slobod improviza și am fost nevoit să abordez traseul în pantofi de stradă și blugi în bleu-gendarme.

Un traseu scurt, de numai câțiva kilometri și-n aparență inofensiv, suie pe malul drept al pârâului Corund, prin sudul dealului de sare, de lângă una din vechile mine, acum închisă, cu marginile parțial prăbușite și inaccesibilă publicului, afară de cine-i curios să tragă cu ochiul prin grilaj.

Ocna Iosif

Ocna Iosif

Într-un fel, pârâul în sine, care taie un filon de sare și totuși nu se-afundă și rămâne dulce, îmi aduce aminte de vârful Gugu, care, în anumite condiții atmosferice și privit dintr-o anumită poziție, zice-se, dispare. Aici, solul argilos este spălat de pe versanți, se destramă precum o halucinație și se depune pe fundul apei, iar acest pat fin de argilă-l izolează de masa de sare.

Conopide?

Conopide?

Tocmai de aceea, scurgerile de pe versanți sunt lăsate să se desfășoare-n voie până-n albie, ceea ce-nseamnă și că pot suprascrie traseul de fiecare dată când se-ntâmplă o astfel de alunecare, caz în care trebuie să fii creativ (de altfel, boala secolului nostru) și, mi-e teamă, nu la modul digital.

Coca de argilă amestecată cu sare este foarte-nșelătoare: pare uscată chiar și când nu este. Dată fiind natura ei, nici nu știu dacă se poate usca și-ntări în adevăratul sens al cuvântului. Acum eu scriu cu mintea cea de pe urmă, dar atunci mi s-a părut o idee bună să-ncerc o trecere.

Lapiezuri de sare

Lapiezuri de sare

I-am zis nevestei să stea mai deoparte și am încercat un pas. A mers, am încercat și al doilea pas. M-am afundat un pic, totuși tolerabil, nici măcar până la șireturi. Și, înghiontit de-acea voce interioară care-ndeamnă omul să fie prostovan până la capăt chiar și când are toate indiciile că-i pe cale să facă o trăznaie, m-am repezit ca bivolul să fac al treilea pas, de fapt o demi-săritură. M-am dus bâldâbâc până la genunchi în amestecul acela.

Content creation - the original

Content creation – the original

Intratul a fost ușor, ieșitul fu mai dificil, parcă mă țintuia locului însuși Clayface. M-am foit, m-am frichinit și am reușit să-mi scot picioarele. Fără pantofi, que diable! Am scotocit prin nămol până i-am găsit, apoi m-am îndreptat spre râu și mi-am curățat, cât s-a putut, pantofii și blugii, apoi m-am reîncălțat și, cum oricum nu mai era cazul să mă feresc, am continuat.

Pe cât e de scurt, pe atât de interesant a fost. Din loc în loc, sarea rămâne descoperită și, modelată de ploi și de vânt, formează lapiezuri, profile care cică ar semăna cu niște conopide (dar mie mi se pare că aduc mai mult a gulii), o creastă de sare și, cel mai interesant, o dolină situată câteva zeci de metri în afara traseului.

Dolina de sare

Dolina de sare

Dolina e semideschisă și se vizitează dinspre partea de jos. La bază s-a format un sistem de cavități care preia apa captată de dolină. O parte alimentează izvoarele temporare care dau în potecă, iar o altă parte se infiltrează până-n salină. N-aș putea spune că este un sistem mai spectaculos decât la Meledic, dar parcă e mai la îndemână.

Spre băile de nămol și sare

Spre băile de nămol și sare

Ieșirea din canion se face printr-un scurt urcuș și coborâș, o mică trecătoare, cum ar veni, din care se poate vedea amontele văii Corundului, până spre înălțimile pasului Calonda. Bizar, pentru un loc săltat cu numai o cazma de metri.

În capăt se află și niște băi mici cu nămol sărat, pe malul stâng al apei, accesibile peste un podeț cochet. De pe podeț se poate arunca înapoi o privire spre canionul străbătut, într-o compoziție perfectă de păduri, abrupturi sărate zădărâte de stihii și-un fir de apă care se strecoară asemeni unui șarpe iscoditor.

Băile de nămol și sare

Băile de nămol și sare


Trip summary