Încotro aș vrea să merg în 2014

Lighioana e în revizie, hărțile sunt întinse, iar traseele sunt în lucru. Așadar, 2014 își așteaptă rândul și, cum am primit de curând o leapșă de la Andrei și Noemi, am să vorbesc un pic despre unde mi-aș dori să merg anul acesta.

Desigur, spontaneitatea dă farmec oricărei călătorii și prefer să nu planific foarte în detaliu, însă am suficiente idei cât să răspund la întrebările care mi-au parvenit.

Pi cai, oștenii mei

Pi cai, oștenii mei

1. Ce locuri noi vreți să vizitați în 2014?

Cu bicicleta

Începând din 2012 mi-am propus ca în fiecare an să explorez cel puțin o grupă de munți de la noi din țară în ture de câte 9-10 zile. Astfel, acum vreau să străbat deopotrivă Banatul Montan și Carpații Meridionali.

Mai mult, am câteva trasee de MTB care se cer explorate în Vrancea, în Făgăraș, în Munții Latoriței, în Munții Rodnei și izvorul Oltului din Hășmașul Mare.

Prin Făgăraș

Prin Făgăraș

Cu trenul

Că tot am început anul cu trei zile încontinuu pe tren, chiar de revelion, am de gând să mențin ștacheta cu alte „aroganțe” feroviare prin locuri cum ar fi: defileul Oltului, defileul Jiului, pasul Mestecăniș (din nou), pasul Tihuța, pasul Ghimeș (din nou).

Per-pedes

Nu prea am practicat trekking-ul montan în ultimii ani, dar am să mă revanșez cu o serie de ture prin Piatra Craiului, Făgăraș și Bucegi (cu toată rezerva pe care o am față de zonă).

Cu trenul pe Valea Trotușului

Cu trenul pe Valea Trotușului

2. Ce locuri în care ați mai fost aveți pe lista de vacanță?

În primul rând, Banatul Montan, deja un loc de pelerinaj, întrucât merg acolo în fiecare an și de fiecare dată e cu musai să urc pe Semenic. Nici acum nu voi face excepție.

Mai departe, vreau să mă plimb din nou cu mocănița de pe valea Vaserului, cu mențiunea că intenționez să continui per-pedes de la Paltin în sus.

Vedere de pe platoul Semenic

Vedere de pe platoul Semenic

Nu în ultimul rând, aș revizita oricare din următoarele: valea Cernei, valea Bistriței, defileul Mureșului, drumul forestier spre Vf. Podeanu din Făgăraș, creasta Baiului, Lacul Vulturilor etc.

3. Dacă ar fi să recomandați cuiva o destinație de vacanță exernă și una internă, care ar fi acelea?

Nu am umblat foarte mult prin străinătățuri, dar din locurile pe care le-am văzut aș recomanda orașele Praga și Amsterdam.

În ceea ce privește România, e musai de vizitat Maramureșul (Sighetu Marmației, valea Izei și mocănița) și Banatul Montan (calea ferată Oravița – Anina, Semenicul, satele de pemi gen Bigăr sau Eibenthal, morile de apă din Eftimie Murgu etc.). De fapt, orice zonă mai puțin vizitată și unde turismul este slab sau deloc dezvoltat.

Cu trenul între Oravița și Anina

Cu trenul între Oravița și Anina

În final, dau leapșa mai departe lui Andrei Vocurek, Andrei Olariu, Bogdan și lui Ciprian.

2 comentarii la articolul “Încotro aș vrea să merg în 2014

  1. Noemi

    Ce repede te miști cu scrisul! :-)) Lăsând gluma la o parte, îți sugerez să încerci și alți munți per-pedes în afară de cei enumerați mai sus (Orientalii, de exemplu). Mai ales că sunt mai puțin umblați. Sunt perfect de acord cu tine când vine vorba de ce trebuie vizitat în România 🙂 Să ne ții la curent cu evenimente pe Facebook.

    1. Avatar photoAlex Boia Autorul articolului

      Dacă voi ajunge unde mi-am propus (recte munții Rodnei), atunci măcar Pietrosu Mare și tot l-aș urca. Altfel, valea Vaserului este oricum în plan 😀

Comentariile nu sunt activate